El Museu. Qui som?
El Museu d’història de la immigració de Catalunya (MhiC) va obrir les seves portes l’any 2004. És per tant un museu del segle XXI, amb una clara vocació d’educació a la ciutadania, on la creació del Fons patrimonial és oberta i participativa.
El contingut del MhiC s’articula des del seu espai permanent en tres Àmbits
Humans en moviment, Sevillano Barcelona Termino i Espai Migrar.
El recorregut pels tres espais s’inicia presentant els processos migratoris de l’ésser humà (Humans en moviment) des d’una perspectiva conceptual i terminològica, per tal de familiaritzar el nostre públic amb la naturalitat del fet migratori i la visió global d’aquest concepte.
En el segon àmbit (Sevillano Barcelona Término) el contingut tanca l’objectiu i s’apropa als aspectes més representatius de la immigració al segle XX Catalunya a partir de les causes i també conseqüències al nostre territori. En aquest espai destaca el paper del testimoni com a productor de Fons i agent constructor del discurs. Els protagonistes de les migracions internes a Catalunya parlen en primera persona, i ens acompanyen en un primer viatge, asseguts en un vagó original de 1959 que ens trasllada a un moment definitiu de les migracions del nostre territori.
Per últim alcem el vol cap a la globalització de nou; al segle XXI posem la mirada a les migracions des d’una perspectiva molt actual, des del nostre present més immediat i futur (Espai Migrar).
El MhiC és un espai de referència pel seu contingut. Vol des d’una perspectiva de modèstia i a escala d’un petit museu local, plantejar amb valentia una realitat universal com són els moviments humans i les migracions.
El MhiC es gestiona des de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs i forma part de la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya i de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.
Metodològicament no es pot entendre aquest museu sense la participació d’escoles, la comunitat educativa, la universitat, col·lectius d’origen, associacions, entitats ONG’s i el públic general que consolida el discurs del museu dia a dia amb les seves aportacions, cessions de materials pel Fons (Catàleg: La memòria dels objectes silenciats) i ús dels espais del museu a partir de les seves necessitats i vincles afectius amb ell.
A tots i totes, el nostre agraïment per ajudar-nos a fer créixer al MhiC.