Les exposicions permanents del mhic es divideixen en tres àmbits, situats al exterior del museu i parlen dels moviments migratoris, al llarg de la història a catalunya i la resta del món.
ESPAI 1. L’ANDANA
Temps de migracions
És l’espai de Benvinguda al Museu. El MhiC ha estat concebut com un passeig per diverses estacions per les quals els visitants transiten i reflexionen sobre els processos migratoris. Què és la migració? Qui migra? Cap a on va? Quantes persones migrades hi ha avui dia arreu del món? Quantes persones migrades hi ha a Catalunya, als seus pobles i els seus barris? Quantes famílies tenen una història migratòria i un origen divers? Quins son els drets de les persones migrades? Quina és l’acollida que s’ofereix des de la societat? Es temps de migracions i vivim en un món en moviment continu. Els desplaçaments de les persones entre territoris creen fluxos que transformen les societats i esdevenen elements consubstancials del món contemporani. Comença el nostre viatge...
ESPAI 2. HUMANS EN MOVIMENT
Línia històrica. Migracions des de la prehistòria fins al s. XX.
Humans en moviment intenta una aproximació a la història des del mirall de la mobilitat humana. S’examinen conceptes i terminologies associades al fet migratori a través d’elements museogràfics interactius i pedagògics. És un passeig iniciàtic des de la prehistòria fins el segle XX on els visitants aprofundiran en conceptes com el nomadisme o l’equipatge vinculat a l’aprenentatge del migrant. Convidem al públic a experimentar el prejudici i a analitzar la territorialitat i la identitat com a conceptes associats als processos migratoris. Finalment, es fa una aproximació als motius de les migracions, i el fet històric de travessar mars i oceans. Finalitzem amb la mirada a Catalunya i a Sant Adrià de Besós, territori convertit en un escenari de les migracions constants des del segle XIX.
PARADES:
ESPAI 3. SEVILLANO - BARCELONA - TERMINO
Migracions del s. XX. El tren emblemàtic en el que més d’un milió de persones van arribar a Catalunya. Un espai ple d’emocions.
Aquest àmbit està localitzat a l’interior d’un antic vagó de tren de mitjans del segle XX. Una gran peça que ret homenatge a tota la població arribada a Catalunya al llarg del segle XX i sense la qual no podem entendre la Catalunya actual. A l’interior d’aquest tren viatgers virtuals acompanyen al visitant al llarg d’aquest recorregut amb els seus testimonis i records. L’exposició dona un paper central als testimonis, com a productor de la col·lecció migratòria del MhiC i recull històries del viatge, de la vida a les terres d’origen, l’arribada, l’assentament i la vida quotidiana. Una part important del públic del museu son persones que van viatjar amb el Sevillano, i ens han permés aprofundir en aspectes històrics i testimonials que ajuden a seguir la documentació de memòries i objectes que configuren aquest patrimoni.
PARADES:
ESPAI 4. ESPAI [MIGRAR]
Migració i globalització al s. XXI Les migracions en temps de globalització.
Espai [MIGRAR]: l’àmbit dedicat al patrimoni migratori del present segle XXI. El MhiC consolida aquest espai com una col·lecció viva i en procés de construcció. Aquest àmbit expositiu està situat al exterior i invita al visitant a reflexionar sobre el present més immediat i futur de les migracions i posa qüestions sobre com la pròpia acollida configura la identitat de la societat. És un espai globalitzat limitat per fronteres diverses que s’apropa al laberint de la metròpoli contemporània i als trajectes físics, emocionals, burocràtics de les migracions. Aportacions de pensadors contemporanis, un joc infantil, cartes i objectes son els recursos del museu per examinar el patrimoni migratori actual. El so metàl·lic de les postals de la tanca son les memòries i els fets incomodes del present: la infància migrada, el racisme, el colonialisme i les pasteres al mar. L’objecte destaca com a testimoni dels processos i de la identitat cultural i diversos recursos digitalitzats interactius, ofereixen una visió de sobre aspectes històrics i socials de la immigració, i presenten projectes socials i artístics locals.
ESPAI 5. MASIA CAN SERRA
Recepció i seu d’exposicions temporals.
L’edifici de la Masia és la seu central del Museu d’història de la immigració de Catalunya i l’espai de les exposicions temporals que es renoven periòdicament. La sala petita acull exposicions de petit format, associades sovint a campanyes de sensibilització pública i de fotografia. La sala gran desplega les exposicions monogràfiques que amplien el discurs del museu i el seu fons. Son projectes participatius amb una gran vocació educativa. El terrat de l’edifici, és visitable a demanda, es pot observar tant el jardí del museu com el paisatge urbà que explica des de l’urbanisme l’empenta migratòria i la construcció del territori metropolità. Coronat per les tres Xemeneies com gran element de la identitat d’aquest paisatge.