INFORMACIÓ:

Immigracio i sport

El Centre d’Estudis Olímpics de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEO-UAB) presenta l’exposició Immigració: una nova
mirada cultural a l’esport, un treball de fotoperiodisme i d’investigació social de Kim Manresa i Chris Kennett que podrà visitar-se fins el 12 de maig de 2007 al Museu d’història de la immigració de Catalunya (MhiC), a Sant Adrià del Besòs (Barcelona)
L’esport: un vehicle per a la integració i la diversitat cultural.

La ciutat de Barcelona i altres ciutats catalanes han canviat d’una manera ràpida i profunda durant els últims vint anys en termes urbanístics, econòmics i demogràfics. La societat catalana s’ha diversificat amb l’arribada de ciutadans procedents de cultures diverses dels cinc continents. Aquests nous ciutadans aporten costums i activitats culturals que s’incorporen al nou entorn. Al mateix temps, adopten activitats culturals pròpies de Catalunya i la ciutat que els acull.
L’esport és una de les activitats culturals que facilita la integració de ciutadans nou vinguts, i també la conservació de les seves pròpies arrels culturals. Als poliesportius i camps d’esports, als parcs i a les places o als carrers de la ciutat es pot veure i es pot participar en noves activitats esportives de països d’arreu del món. Tot plegat, enriqueix la diversitat de l’oferta esportiva de la ciutat i ofereix la possibilitat de conèixer noves pràctiques esportives, i en definitiva, contribueix a la diversitat cultural.

Els valors esportius promouen el treball en equip, el joc net i la importància de la salut. Sobretot, l’esport representa una oportunitat d’encontre i barreja d’experiències comunes que transcendeixen les fronteres geogràfiques i culturals. És una llengua internacional sense paraules.

Però també ens preguntem…

  • L’esport facilita la identificació i l’adopció dels valors de la societat catalana per part dels immigrants?
  • La pràctica dels esports autòctons contribueix al manteniment de les identitats culturals dels individus i de les comunitats d’immigrants?
  • L’esport pot ser un vehicle per a la integració, o una font de conflictes entre cultures?
DADES TÈCNIQUES
Data inici31/03/2007
Data de clausura12/05/2007
Implicació del MhicCol·labora
Web de l’exposició / Projectehttp://www.esportimmigracio.org
Documents vinculats: