INFORMACIÓ:

Dins del context de l’exposició Mapes de Colors: cartografies compartides, l’institut Barres i Ones (Badalona) ha construït l’espai Migramapes, com a punt d’inici del recorregut.

Migramapes és resultat d’una sèrie d’entrevistes realitzades pels estudiants del 3er d’ESO, cercant les seves relacions amb persones migrades a Catalunya, a partir de les quals han creat interpretacions artistiques sota dos títols: “Formes Superposades” i “Territori comú”.

 

En alguns casos han entrevistat la pròpia familia, en altres han acudit a associacions veïnals del barri. Tot plegat, l’exposició “és el reflex de la diversitat que existeix a les nostres aulas. La major part del nostre alumnat de secundària és o té arrels migrants”, assenyalan en la cartel·la introductòria.

A continuació pots visitar un resum de les obres exposades i les seves explicacions.

 

 

 

 

FORMES SUPERPOSADES

 

“Formes superposades” és una proposta artística sobre els llocs d’origen i d’arribada de les persones entrevistades pels i les alumnes de 3r d’ESO. Aquesta obra ens parla de l’experiència que pot significar superposar dues cultures, dues maneres de fer, dues maneres de viure, la del lloc de partida i la del lloc d’arribada. Per crear aquestes peces els i les alumnes han utilitzat un seguit d’eines digitals, per aconseguir vectoritzar els contorns dels dos territoris i combinar-los creativament.

A continuació, fes clic en una imatge per a ampliar-la:

 

“La multiculturalitat que engloba el nostre centre educatiu és una font de coneixement plural que forma un territori heterogeni on conviuen en comunitat cultures diferentes”

TERRITORI COMÚ

 

Aquesta obra representa els anhels, sensacions i descripcions dels llocs d’origen de les perones migrants entrevistades. D’aquesta manera, trobem records de passejades, de familiars i amics, de maneres de fer i viure i de menjars, climes i hàbits diferentes. A partir de la conversa treballada, els i les alumnes de 3r d’ESO de l’institut Barres i Ones investiguen plàstica i conceptualment les idees que les persones tenen sobre el seu país, ciutat o poble d’origen.  Per realitzar aquesta obra, l’alumnat ha reflexionat sobre les respostes que els entrevistats han donat i ha gestat una intervenció sobre el mapa que connecta territori amb emocions i pensament. Així, esdevé material aquell diàleg inicial en una espècie d’unió entre la demarcació i el relat testimonial. L’obra final engloba els múltiples i diversos territoris intervinguts en un mural col·laboratiu creant així una xarxa de mapes nous que presenten un harmònic territori comú.

 

A continuació, fes clic en una imatge per a ampliar-la:

“Aquesta proposta busca defensar la idea de la riquesa de la diferència i la possibilitat real de generar vincles que enllacen cituats, municipis i pobles. Aquests nous vincles proporcionen una nova realitat present en cada persona migrant dels quals sorgeixen records, històries i sensacions tenyits de colors i que entrellacen present, passat i futur”

 

 

ENTREVISTES

 

El fil conductor de Migramapes han sigut les entrevistes fetes per l’alumnat de 3er d’ESO a persones immigrades a Catalunya. Aquestes entrevistes permeten descobrir descripcions detallades dels llocs d’origen, anècdotes del viatge i les diferentes emocions i sensacions en les quals es troben les persones que fan aquest procès. Aquesta documentació permet als i les alumnes endevinar els detalls del processos migratoris, les dificultats i els estereotips socials, així com la tristesa, la frustració, la nostàlgia, la felicitat i les esperances que comporten aquests moviments. També ajuda a comprendre els vincles que s’estableixen entre les persones i el territori, entre les persones i la seva familia i entre persona-territori i allò que un considera “casa”.

Podeu veure fragments d'algunes entrevistes enregistrades, a continuació


Abdul Mumin:
L’Abdul Mumin va nèixer l’any 1984 en Abuja, Nigèria. Va venir perquè ell sabia que si seguia en el seu país mai podria arribar a  fer res per ell mateix. Ell mai va imaginar que acabaria en Europa i menys en Espanya. Aquesta història es tràgica però també molt  commovedora.
Autora: Ummufadli Alabi. 3er D.

 

Andrea Alguacel: Andrea va nèixer a un poble molt petit de la serralada de Cazorla a la provincia de Jaén. Va arribar de petita a Badalona. Ara té 73 anys. L’Andrea ens explica que recorda molt el seu lloc d’origen malgrat que fa molts anys que viu a Catalunya. Troba a faltar l’ambient familiar de la terra on va néixer. Treballava al camp i era molt feliç… Olorava la terra i les olors de les plantes aromàtiques. Va venir a Catalunya perquè aquí vivia la familia del seu pare.
Autores: Iqra i Anisha

 

Rimsha Shahzadi: La Rimsha va néixer a Pakistan, a Sialkot. Va viure allà fins als 7 anys. Desprès va arribar a Espanya gràcies al reagrupament familiar. Va aconseguir estudiar farmàcia i ara treballa de farmacèutica.
Autor: Hamad Ahmed, 3r C

 

Si vols aprofundir en més entrevistes enregistrades per l’alumnat, pots possar-te en contacte amb el Museu d’història de la Immigració i demanar el que necessites.

 

“Esperem que aquesta mostra us convidi a repensar la pluralitat, us ajudi a crear nous vincles des del respecte i faci més fàcil compartir el món tan veloç. atrafegat i, a vegades, injust, en el qual vivim”

 

DADES TÈCNIQUES
Data inici25/01/2025
Data de clausura31/07/2025
Implicació del MhicAcull en exposició
Web de l’exposició / Projecte
Documents vinculats:Arxiu