Els expresidents de la Generalitat José Montilla i Jordi Pujol participaran en el diàleg Catalunya i Immigració

El 20 de novembre de 2004 el Museu d’història de la Immigració (MhiC) obria les seves portes. Per tal de celebrar el desè aniversari el proper mes de març s’inicia el programa d’activitats “10 anys del MhiC”, que es desenvoluparà al llarg de tot l’any. El comissari del programa és l’ exalcalde de la ciutat, Jesús M. Canga, impulsor polític d’aquest equipament cultural durant 9 anys.

El ventall d’activitats, que tindrà lloc a les instal·lacions del Museu, serà variat (exposicions, diàlegs, tallers….) i tindrà una doble vessant: d’una banda, la reflexió sobre el fet migratori des d’una perspectiva global i, de l’altra, una mirada més local que tractarà sobre la interculturalitat de Sant Adrià.

El tret de sortida serà al mes de març,  amb la inauguració de l’exposició Sant Adrià de Besòs. La fàbrica de la llum, que comptarà amb la presència de l’alcalde Joan Callau, el comissari dels “10 anys del MhiC”, Jesús M. Canga, dels comissaris de l’exposició Jaume Vallès Aroca (periodista de La Vanguardia) i Francesc Muñoz (professor de Geografia de la UAB, especialitzat en Paisatge Urbà), i de representants de la Plataforma de les 3 Xemeneies, José Luis Muñoz i Roger Hoyos. En el marc de l’exposició també s’organitzaran diverses conferències sobre el paisatge urbà, la indústria i les Tres Xemeneies.

El mes de setembre està prevista la inauguració de l’exposició Diàlegs Migrants. Les veus del barri, que tindrà com a protagonistes ciutadans i ciutadanes de Sant Adrià i se centrarà en la interculturalitat i la convivència de la diversitat en el municipi. Destaca també el cicle de Diàlegs sobre la immigració, on trobem un dels plats forts de la programació: el Diàleg Catalunya i Immigració que reunirà als dos expresidents de la Generalitat, José Montilla i Jordi Pujol, a la sala gran del MhiC el proper 4 d’abril, a les 18.30 h.

També s’organitzaran els Esmorzars al Sevillano. L’alcalde es trobarà un cop al mes en el vagó del tren El Sevillano instal·lat al MhiC amb veïns, empresaris i artistes de la ciutat. Aquestes són només algunes de les propostes dels “10 anys del MhiC”. El programa comptarà a més a més amb les activitats que tradicionalment acull el MhiC com el Festival de Jazz, la Primavera Amaziga (festa tradicional de la comunitat amaziga de Sant Adrià), els Premis Cercat (Centre d’Estudis Rocieros y Cultura Andaluza), l’Hora del te (xerrades de dones immigrades que se celebra en el marc del Dia Internacional de la Dona), la Jornada UNESCO (tallers de dansa, cuina, indumentària, teatre), el Cicle de Conferències Vides en Trànsit, la Nit dels Museus, o les activitats delDia Internacional del Migrant.

Finalment, està prevista una festa de tancament, el 20 de novembre, data del desè aniversari de l’equipament.

El MhiC, un museu únic a l’Estat espanyol

Des que es va inaugurar el 20 de novembre de 2004 el Museu s’ubica a la masia de Can Serra. Compta amb una exposició permanent que ofereix al públic una visió de les migracions humanes des de la prehistòria fins al segle XXI, un espai d’exposicions temporals i un centre de documentació. El MhiC organitza també activitats culturals i educatives relacionades amb la temàtica migratòria i el diàleg intercultural durant tot l’any. Aquest equipament és l’únic museu especialitzat en el fet migratori de l’Estat espanyol.

Sant Adrià de Besòs, 24 de febrer de 2014
Font: Ajuntament de Sant Adrià de Besòs: http://www.sant-adria.net/serveis/alcaldia/noticies/febrer-2014/el-mhic-celebra-el-dese-aniversari