MhiC Recomana
Jornades virtuals sobre Memòria Històrica i Cultura de Pau
16- 20 Novembre 2020
Informació publicada a la web de Casa Amèrica Catalunya.
“Casa Amèrica Catalunya organitza La Memòria dels Altres, trobada internacional que, per primer cop a Europa, reuneix experts i responsables de diferents centres museístics iberoamericans que treballen temes de memòria, cultura de pau, reparació i justícia.
Les sessions es duran a terme de manera virtual del 17 al 20 de novembre. Al marge de les taules de debat, les jornades comptaran amb altres activitats que abordaran aquests continguts des del cinema, el teatre i la literatura.
“Els drets a la memòria, la veritat i la justícia s’han de defensar com el que són: valors inalienable per a tota societat verdaderament democràtica”, Gustavo Meoño*
Per què són necessaris els museus de la Memòria? Què es conserva i què es margina? Quina relació hi ha entre Veritat i Memòria? Com conviuen la creativitat i la imaginació amb els relats de Memòria(es) i Veritat? Com traslladar a les noves generacions que la Memòria històrica no és només cosa del passat? Respondran aquestes i altres qüestions més d’una vintena d’experts diversos i responsables de diferents centres museístics iberoamericans entre els quals figuraren Carlos Henríquez, director del Museu de la Paraula i de la Imatge d’El Salvador i fundador de Radio Venceremos; *Gustavo Meoño, coordinador de l’Àrea de Memòria i Drets Humans de la Fundació per a la Democràcia de Rosario, Argentina, i coordinador de l’Arxiu Històric de la Policia Nacional de Guatemala entre el 2005 i el 2018; Verónica Torras, directora executiva de Memòria Oberta (Argentina), organització que coordina la Xarxa de Llocs de Memòria Llatinoamericans i Caribenys – RESLAC; María Luisa Ortiz, cap de Col·leccions i Recerca del Museu de la Memòria i dels Drets Humans de Santiago de Xile; i Emilio Silva Barrera, fundador de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (Espanya), per esmentar-ne alguns.
Per arrencar la setmana, La Memòria dels Altres comptarà amb Yuyachkani, grup cultural considerat com uns dels màxims exponents del teatre peruà i llatinoamericà, reconegut per la seva contribució al desenvolupament i enfortiment de la memòria ciutadana. El dilluns 16 de novembre podrem gaudir en línia de la presentació d’una de les seves obres principals, Adiós, Ayacucho, després de la qual s’obrirà un col·loqui entre membres de la companyia i Francesc Casadesús, director del Festival Grec, per compartir els detalls d’aquesta obra i de la trajectòria de Yuyachkani.
La Memòria dels Altres neix amb l’objectiu d’aportar reflexions que, per exemple, aprofundeixin en estratègies de pau i convivència, incentivin fórmules per atraure l’interès de les joves generacions, i permetin compartir experiències i punts de vista. Les jornades també aposten per la necessària mirada democràtica que, en temps d’incertesa i pèrdua de drets fonamentals en algunes parts de món, convé difondre per contribuir a l’enfortiment de principis inqüestionables.
Les jornades La Memòria dels Altres s’organitzen amb el suport de la Diputació de Barcelona. Aquest projecte s’emmarca en la programació habitual de Casa Amèrica Catalunya, bolcada en la cultura llatinoamericana i caribenya sempre amb un visió enfocada en la defensa dels drets humans i l’impuls d’una ciutadania crítica. Al llarg dels últims quinze anys la institució ha treballat en diferents formats culturals el tema de la memòria a Amèrica Llatina i el Carib, destacant exposicions amb itineràncies internacionals com Ausencias, de el fotògraf argentí Gustavo Germano. Amb aquestes jornades Casa Amèrica Catalunya pretén ara posar el focus en l’espai del museu com a lloc de reflexió i convivència per a la millora de el futur de la societat.
Programa,llista completa de participants i enllaços per seguir les sessions a www.lamemoriadelsaltres.com.”
Foto de portada: Jorge Panchoaga, de l’exposició Dolça i salada.