JOAN BROSSA: ACCIONS I TERRITORI – RECORD D’UN MALSON

Dissabte, 19 de gener de 2013 a les 11h.

Punt de trobada: Parc del Besòs, a l’encreuament de la Ronda de Sant Ramon de Penyafort i del Carrer Cristòfol de Moura.

PRESENTACIÓ

Des de la Fundació Joan Brossa us convidem a participar a la tercera acció del projecte “Joan Brossa: Accions i territori” que hem engegat enguany amb la finalitat de sintetitzar el que ha estat l’esperit català del segle XX representat per Joan Brossa i alhora projectar aquest alè cap al futur. Aquesta iniciativa creativa de caràcter interdisciplinari tindrà una durada de cinc anys (2012-2016) i estarà composta per accions poètiques, escèniques i visuals que es duran a terme en indrets representatius de la geografia biogràfica i emocional del poeta.

El primer acte d’aquest projecte té com a eix conductor la biografia de Joan Brossa, però no la seva personal, sinó la infantesa, l’adolescència i la maduresa d’una generació que tingué una infància feliç, una joventut estroncada per la guerra civil i una maduresa marcada per la repressió de la dictadura franquista. És per això que Sant Adrià del Besòs esdevé l’espai idoni per a desenvolupar la tercera acció del projecte i, a la vegada, la darrera d’aquest primer acte.

Amb “Record d’un malson” evocarem un moment de gran importància històrica i social: l’especulació urbanística lligada a l’onada migratòria que va afectar  a tota l’àrea metropolitana de Barcelona durant la dècada dels seixanta del segle passat. Per a l’ocasió, realitzarem una cercavila popular, amb un caràcter de manifest, que resseguirà diferents punts de la vila de Sant Adrià del Besòs. Durant el recorregut, ens acompanyaran els textos brossians més crítics i punyents interpretats per Carles Rebassa, les intervencions performàtiques dels alumnes de l’Aula de Teatre de Mataró, sota les indicacions del mestre de cerimònies Toni Arteaga, i l’acompanyament musical dels tabalers de Tronada: diables i diablesses de Sant Adrià. El gran protagonista de l’acció serà Josep Maria de Porcioles, l’alcalde de Barcelona que Brossa criticà durament a través del poema objecte “Record d’un malson”, ubicat actualment al Museu de la Immigració de Catalunya i indret on finalitzarà la cercavila.

Aquest esdeveniment és obert a tothom i totalment gratuït. Animeu-vos a assistir-hi amb amics i familiars. No cal que feu reserva prèvia ni que us hi apunteu; simplement vingueu a participar d’un acte molt adient en un període social, econòmic i polític com aquest , marcat per la inestabilitat, la crisi i la incertesa.

 

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Fundació Joan Brossa. C/ dels Flassaders, 40. 08003 Barcelona.
93 458 99 98 / www.fundaciojoanbrossa.cat /www.accionsiterritori.com
Persona de contacte: Judith Barnés. jbarnes@fundaciojoanbrossa.cat