Setmana de Sant Jordi al MhiC

DIA DE SANT JORDI. Els amics i les amigues del MhiC recomanen llibres

Si voleu recomanar-nos llibres i altres lectures, escriviu-nos al mhic@sant-adria.net

POemes escollits John Berger

La poesia de John Berger, com si busqués fer justícia, emmarca tot allò que tenen d’extraordinari les vides dels més humils. I, a partir d’aquí, amb una mirada nítida i intensíssima, dedica els seus versos a l’amor i a la guerra, a la història i a la memòria, a l’emigració i a la immigració, a l’art i a la política, però torna sempre a la vida rural.

TÍTOL POEMES ESCOLLITS

AUTOR BERGER, JOHN

ISBN 9788416987498

DATA DE PUBLICACIÓ 01/05/2019

EDITORIAL EDICIONS DE 1984

COL·LECCIÓ 1984POESIA

TÍTOL ASILO Y REFUGIO EN TIEMPOS DE GUERRA CONTRA LA INMIGRACIÓN

AUTOR MORAES MENA, NATALIA

ISBN 9788490977132

EDITORIAL LIBROS DE LA CATARATA

Vivimos tiempos de guerra contra la inmigración. Cuando hablamos de inmigrantes y refugiados lo hacemos con metáforas bélicas: “oleada”, “avalancha”, “asalto a nuestras costas”, “ataque sin precedentes”, “invasión”… Palabras hostiles que definen y legitiman políticas orientadas al cierre de fronteras, la construcción de muros, la externalización del control migratorio, la eliminación de las operaciones de rescate marítimo por parte de los Estados europeos, el cierre de puertos o el bloqueo a los barcos de ayuda humanitaria, la criminalización de la solidaridad y la detención y el internamiento de los migrantes. Mientras tanto, miles de personas que huyen de la guerra, de catástrofes ambientales, de la violencia y la persecución, siguen buscando protección. El objetivo de esta obra es acercar a un público amplio algunas cuestiones sobre la situación del asilo y refugio en este contexto.

Asilio-y-refugio-en-tiempos-de-guerra-Morales-Mena
Yo-charnego-javier-lópez-menacho

TÍTOL YO, CHARNEGO

AUTOR LOPEZ MENACHO, JAVIER

ISBN : 9788490979075

DATA DE PUBLICACIÓ 2020

EDITORIAL CATARATA

Qui és el “charnego”? Jordi Pujol va anar tan lluny com per dir que era un home poc fet, ignorant, algú que, per la força del nombre va arribar o dominat, sens dubte destruiria Catalunya. Afirmacions que semblen impossibles avui, prediccions apocalíptiques que s’han quedat en les històries de terror. Catalunya és charnega. 70%dels seus habitants (o dels seus pares) provenen d’altres comunitats. Els seus 25 cognoms més comuns no són Grimau, ni Puigvert, ni Rocamora, sinó García, Martínez i López. Charnego és una paraula tan fronterera com només ella ho pot ser. Sorgeix del trànsit i és sinònim de desarrelament, dolor o oblit, però també adaptació, record o llibertat.

TÍTOL LES ALTRES CATALANES

AUTOR: MARGARIDA CASTELLANO

ISBN 9788416789993

DATA DE PUBLICACIÓ 01/04/2018

EDITORIAL TRES I QUATRE

Els moviments migratoris que han travessat el segle XX han donat lloc en la literatura catalana a un seguit de textos singulars, nous, potser inesperats. Textos que formen part d’un cos d’escrits que ens recorda que les identitats són múltiples i que a les escletxes d’allò que és hegemònic sorgeixen aportacions culturals, socials i de gènere, que ens ajuden a entendre millor les noves textures de la societat. Amb aquest assaig es presenta l’obra de quatre escriptores catalanes d’origen immigrant que, mitjançant els seus escrits autobiogràfics, amplien el significat de la identitat catalana al segle XXI. Es tracta d’unes novel·les que comparteixen arrels amb la literatura postcolonial i que ens parlen d’espais fronterers i processos d’hibridació. De la mà d’Agnès Agboton, Asha Miró, Laila Karrouch i Najat El Hachmi ens endinsarem en els processos de construcció de la identitat des d’un punt de vist femení, transnacional i multicultural.

TÍTOL LES ALTRES CATALANES AUTOR: MARGARIDA CASTELLANO ISBN 9788416789993 DATA DE PUBLICACIÓ 01/04/2018 EDITORIAL TRES I QUATRE Els moviments migratoris que han travessat el segle XX han donat lloc en la literatura catalana a un seguit de textos singulars, nous, potser inesperats. Textos que formen part d’un cos d’escrits que ens recorda que les identitats són múltiples i que a les escletxes d’allò que és hegemònic sorgeixen aportacions culturals, socials i de gènere, que ens ajuden a entendre millor les noves textures de la societat. Amb aquest assaig es presenta l’obra de quatre escriptores catalanes d’origen immigrant que, mitjançant els seus escrits autobiogràfics, amplien el significat de la identitat catalana al segle XXI. Es tracta d’unes novel·les que comparteixen arrels amb la literatura postcolonial i que ens parlen d’espais fronterers i processos d’hibridació. De la mà d’Agnès Agboton, Asha Miró, Laila Karrouch i Najat El Hachmi ens endinsarem en els processos de construcció de la identitat des d’un punt de vist femení, transnacional i multicultural.

TÍTOL DEMOGRAFÍA Y POSVERDAD

AUTOR ANDREU DOMINGO

ISBN 9788498888584

EDITORIAL: Icaria 2018

En aquest volum es poden trobar diferents mostres de l’ús distorsionat de la demografia, referides unes quantes vegades a l’evolució mundial, d’altres, concretament a l’espanyol. Aquests exemples es presenten en deu capítols, cadascun preparat per reconeguts demògrafs i demògrafs, on el lector reconeixerà els temes i prejudicis més freqüents sobre la població: creixement, demografia històrica, fertilitat, Unió de parelles i ruptura, envelliment demogràfic, generacions i sistema de pensions, Migracions internacionals i diversitat , refugiats i la crisi migratòria a Europa, i projeccions poblacionals.

D’interès tant per a l’especialista com per a un públic molt més ampli i preocupat per l’evolució de la població i el canvi social, és també una reivindicació de la demografia, com a eina per combatre l’indignitat del que coneixem com a Posverdad.

demografia-y-posverdad-Andreu-Domingo-190x300

TÍTOL MIGRANTS

AUTOR ALTARRIBA EDUARD

ISBN 9788417178581

DATA DE PUBLICACIÓ 29/01/2020

EDITORIAL BANG EDICIONES

Migrants-Altarrica-Eduard

TÍTOL MIGRANTS

AUTOR WATANABE, ISSA

ISBN 9788494990458

DATA DE PUBLICACIÓ 01/10/2019

EDITORIAL LIBROS DEL ZORRO ROJO

Migrants-Altarrica-Eduard