Vinyetes migrants inauguració 2022
El proper dissabte 22 de gener a les 11:30h, el Museu d’Història de la Immigració de Catalunya (MhiC) inaugura l’exposició Vinyetes Migrants. La mostra, comissariada per Lilianna Marín de Mas i David Fernández de Arriba, recorre la història de les migracions a l’Espanya del segle XX mitjançant el còmic. L’exposició es podrà visitar del 22 de gener al 30 de juliol de 2022.

Partint des de l’exili republicà durant la Guerra Civil, l’exposició té la voluntat de visibilitzar com el còmic ha estat en els darrers anys un mitjà compromès amb una realitat tan complexa, tan propera i tan transcendent com és el fenomen migratori. Dividida en tres àmbits – l’exili, el franquisme i l’època recent – l’exposició no només és fruit de la recerca, sinó que també és la culminació de les múltiples activitats organitzades al llarg del 2021 en torn al còmic i les migracions, entre les quals destaquen el club de lectura virtual, la mini-exposició itinerant Dones dibuixant i migrant i les accions educatives.

Les vinyetes són les protagonistes d’un recorregut que mostra de forma transversal i diversa l’evolució de la nostra societat. Dibuixants que es van haver d’exiliar, com Josep Bartolí o Josep Narro, conviuen en harmonia amb autores actuals tan innovadores com Ana Penyas o Nadia Hafid. Autors tan consagrats com Jaime Martín o Paco Roca comparteixen espai amb les revistes que els exiliats van crear als vaixells que els portaven a Amèrica. El nexe en comú sempre és la voluntat de fer servir el còmic i el dibuix per a retratar el fet migratori en qualsevol de les seves formes.

Així mateix, i tenint en consideració la naturalesa real del còmic com a objecte per a ser llegit, l’exposició disposa d’una biblioteca creada gràcies a les editorials col·laboradores i a la Biblioteca Font de la Mina. La selecció d’obres permetrà als visitants endinsar-se en el novè art i el fenomen migratori mitjançant la lectura.

Al llarg de la seva història, el còmic ha estat inexorablement unit a les migracions. Superman va ser creat per Jerry Siegel i Joe Shuster, fills d’immigrants jueus europeus que es van establir als Estats Units i al Canadà respectivament. Més tard, dos dels autors més influents en l’evolució del còmic d’autor, com són Art Spiegelman i Marjane Satrapi, també tenen una vinculació directa amb les migracions: com narra a Maus, els pares d’Spiegelman van emigrar a Nova York després de sobreviure a Auschwitz i pel que fa a Satrapi, autora de Persèpolis, és ella mateixa qui va deixar el seu Iran natal per establir-se a França.

Mica en mica perdia força el clixé que afirmava que les vinyetes eren només un entreteniment infantil i centenars d’autores i autors parlen a les seves obres de temes socials o històrics i els seus còmics posseixen una forta capacitat d’induir-nos a la reflexió. Si posem la mirada en el còmic espanyol, són moltes les obres que han parlat del nostre passat durant tants anys silenciat. Les històries dels exiliats republicans i dels migrants econòmics que marxaven a l’Europa més desenvolupada, fugint de la misèria de la dictadura, també han trobat a les vinyetes un espai.

És aquest espai de trobada entre el còmic, la memòria i les migracions el que vol oferir Vinyetes migrants a un públic interessat en qüestions socials i històriques, als aficionats al novè art i a qualsevol persona que desitgi conèixer d’on venim per mirar d’entendre cap a on anem.

Vinyetes Migrants. Còmic, migració i memòria no hagués estat possibles sense la col·laboració de:

ACDCómic

ARCA-Biblioteca de Catalunya

Astiberri Ediciones

Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Bang Ediciones

Barbara Fiore Editores

Biblioteca Font de la Mina

CEAR Euskadi

Cornellà Còmic

CRAI-Pavelló de la República

Evolution Comics – Panini

Gràfiques Jou

Intermón Oxfam

Norma Editorial

Editorial La Oveja Roja

Museu d’Arqueologia de Catalunya

Museu del Còmic de Sant Cugat

Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú

Museu Memorial de l’Exili

Nasco Feeding Minds

Ponent Mon

Salamandra Graphic

Sapristi Comic

Símbol Editors

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email